Jezevec lesní

Jezevec je noční zvíře, a proto se nám jej podaří během dne v přírodě spatřit jen zcela výjimečně. Ze své nory vychází za soumraku a před svítáním se do ní opět vrací. Jezevci jsou společenská zvířata, která žijí v rodinných skupinách.

Lesní zvíře - Jezevec lesní

Jezevec lesní patří mezi nejznámější zvířata střední Evropy. Jezevce se nám podaří v přírodě spatřit jen zcela výjimečně, protože je to typický noční živočich.

Latinský název

Meles meles

Způsob života

Jezevec je noční zvíře, a proto se nám jej podaří během dne v přírodě spatřit jen zcela výjimečně. Ze své nory vychází za soumraku a před svítáním se do ní opět vrací. Jezevci jsou společenská zvířata, která žijí v rodinných skupinách. Jejich způsob života, četnost závisí převážně na nabídce potravy v okolí. Potrava souvisí i se spánkem u lidí - jak se najíte, tak se vyspíte. Jezevec se vyskytuje po celé Evropě a Asii.

Charakteristika

Jezevec měří průměrně 75 až 98 centimetrů (od špičky nosu po konec ocasu). Výška těla v kohoutku je 30 centimetrů. Samci jezevce váží průměrně 10 až 18 kilogramů, samice 7 až 14 kilogramů.

Jezevci a jejich potrava

Jezevec žere skoro vše, od malých savců, jako jsou například králíci, krtci, potkani (převážně jejich mláďata), dále také hmyz, slimáky, žáby. Jeho jídelníček doplňují nejrůznější kořínky, rostliny a bobule.

Rozmnožování

Páry jezevců si zachovávají věrnost, ale žijí pohromadě jen v době rozmnožování. Doba páření je u jezevců dlouhá, trvá od února do října a vrcholí v srpnu. V té době dochází také k oplodnění, pak následuje utajená březost. Oplodněná vajíčka se zahnizďují v děloze matky teprve v prosinci, takže mláďata se rodí v únoru příští rok. Obvykle se rodí až čtyři mláďata, a to vždy pod zemí ve speciální noře. Zde setrvávají osm týdnů a jsou kojena matkou. Mladí jezevci dospívají ve věku jednoho a půl až dvou let.

Průměrný věk

Jezevci se dožívají průměrného věku 13 až 15 let. Jezevec vzhledem ke způsobu života a malému významu pro lov není v součastné době ohrožen. Bývá huben jako potencionální přenašeč vztekliny. Jeho přirozenými nepřáteli jsou liška a vlk - přečtěte si zajímavý článek zde.

Zajímavosti

  • Jezevci často obývají své nory společně s králíky nebo liškami.
  • Jezevec má silný, ohebný nos, kterým může hrabat v zemi.
  • Jizvy nad ocasem, jsou znaky k rozlišování jednotlivců a svědčí o nedávném boji o postavení s jiným jezevcem.
  • Jezevec přináší čerstvý materiál do hnízda tak, že pozadu leze do nory a drží materiál mezi předníma nohama a bradou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6402 (magazin-chovatele.cz#9445)


Přidat komentář