Grizzly

Ve svém životním prostředí je grizzly tím nejvyšším, který nemá přirozené nepřátele. Neobývá žádné pevně dané území, vyhýbá se ostatním příslušníkům svého druhu a do boje s jinými zvířaty se pouští jen velmi vzácně.

Název z latiny

Ursus arctos horribillis

Výskyt Grizzliho

V současné době se grizzly vyskytuje jen v Kanadě, na Aljašce a v některých rezervacích Spojených států. Největší populace grizzlyho žije v národním parku Yellowstone.

Ve svém životním prostředí je grizzly tím nejvyšším, který nemá přirozené nepřátele. Neobývá žádné pevně dané území, vyhýbá se ostatním příslušníkům svého druhu a do boje s jinými zvířaty se pouští jen velmi vzácně. A pokud už k boji dojde, což se stává hlavně v období rozmnožování, když matka brání svá mláďata, zpravidla vychází grizzly ze souboje jako vítěz.

Jaro a léto tráví grizzly sháněním potravy, spánkem a odpočinkem. Během podzimu spořádá obrovské množství potravy, a tak si vytvoří dostatečné zásoby tuku před zimním spánkem. Ne všichni si tuto vymoženost jako je zimní spánek mohou dovolit. Zimu však grizzly nepřespává vcelku, jen za chladného počasí upadá do jakéhosi polospánku, při kterém má mírně sníženou tělesnou teplotu. Pokud jsou slunečné dny, probudí se a vydá za potravou.

Výška, hmotnost, délka života

Výška: 2 metry ve stoje
Hmotnost: 150 – 300 kilogramů
Délka života: 30 let

Čím se živí

I když má grizzly pověst krvežíznivého masožravce a patří mezi šelmy, tak žere stejně jako maso i lesní plody a ovoce, což znamená, že je jako většina medvědů všežravec.

Grizzly žere ořechy, řasy, lesní plody, kořínky a živočišnou potravu, jako je hmyz, ryby, mršiny a hlodavci. Velká zvířata jako jsou například soby, loví grizzly jen v případě, když potká mladé, zesláblé či raněné zvíře. Jeden sob stačí medvědici s mláďaty na 4 – 5 dní.

Rozmnožování

Medvědi grizzly se páří v červnu. Samci se začnou ucházet o samice, tiše mručí a čenichem se lehce dotýkají krku a zadní části těla samice. Březost jim trvá 180 – 250 dní a k porodu dochází v zimě v brlohu.

Oplozená vajíčka se zachytí v děložní stěně samice, ale vyvíjet se začnou až během podzimu, aby medvědice měla dost času se nažrat a nashromáždit zásoby potravy pro mláďata. Takovému jevu se říká latentní březost.

Mláďata grizzlyho, která jsou dlouhá asi 20 centimetrů, jsou slepá, bezzubá skoro holá,  vážící jen 450 – 650 gramů. Během několika prvních měsíců zůstávají v bezpečí brlohu, pijí mléko matky a zahřívají se jejím teplým tělem.

Úbytek a nutnost je chránit

Medvěd grizzly žil v dřívějších letech v celé Severní Americe až po Mexiko. Ovšem v důsledku lovů a ničení životního prostředí z většiny tohoto území zmizel. Od roku 1975 je medvěd grizzly chráněný.

Zajímavosti

I když na první pohled vypadá grizzly neohrabaně, dokáže na vzdálenost 50 – 100 metrů běžet rychlostí cválajícího koně. Díky takovéto rychlosti a hlavně bleskovému startu dostihne většinu svých obětí.

Podle nejnovějších údajů v Kanadě a na Aljašce žije 5000 medvědů grizzly, v USA potom méně jak 300. Pro srovnání – počátkem minulého století žilo v Severní Americe 80 000 – 100 000 medvědů grizzly.

Některé z nálezu dokazují, že první medvědi grizzly se v Evropě objevili již před 13 miliony lety.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6398 (magazin-chovatele.cz#9411)


Přidat komentář